Triathloncoach.be

Learn. Grow. Perform.

Eerste hulp bij tegenslag

Eerste hulp bij tegenslag

Johan_Cruijff_2013_Catalonia

Ze waren nochtans goed bezig, de atleten van mijn coachinggroep. Maar voor enkele atleten loopt het pad niet over rozen: materiaalpech, valpartijen en ander onheil gooien danig roet in het eten.  Ambities moeten teruggeschroefd, planningen herbekeken, noodscenario’s uit de kast gehaald, .. daar worden we allemaal niet vrolijk van. Tijd om de Nederlandse voetbalcoach Johan Cruijff (zie foto) te citeren:”Ieder nadeel hep zijn voordeel”.  Bij triathloncoach.be pakken we de zaken zo aan:

  1. Bij onheil dat we klasseren onder de rubriek ‘brute pech’ likken we de wonden en staan er verder niet meer bij stil. “Vooruit met de geit, morgen is er weer een dag, het seizoen is nog niet gedaan, werk naar het volgende doel.”
  2. Valt er uit het onheil lessen te trekken, dan moeten deze meegenomen worden voor de toekomst. Misschien wijst een val bijvoorbeeld op een technische beperking of onaangepast materiaal of .. daar kan aan gewerkt worden en geeft meteen aanleiding tot nieuwe doelstellingen en programma’s.
  3. Bij letsels of medische problemen schakelen we de medische staf in en wordt er bekeken waar er mogelijkheden liggen voor een sneller herstel, het wegwerken van weak-links en het onderhouden van de fitheid. Een tegenslag kan aldus een opportuniteit zijn.

Afronden doen we met volgende boutade: “What doesn’t kill you, makes you stronger” .. ik geloof echt dat er enige waarheid in schuilt. En intussen wens ik Rudi Van Aelst en Claire Michel een voorspoedig herstel toe !

Claire-Michel-valpartij-WTS-e1430239248696

(Claire Michel na haar val op WTS Cape Town. foto: Jul Clonen)

Reacties zijn gesloten.